Hassas iklimlendirme sistemleri, 1970’lerde bilgisayarların çalıştırılan odalarda, sıcaklık, nem ve hava saflığı şartlarını sıkı sınırlar içerisinde tutmak amacıyla teknolojiyle ilgilenen bir grup insanın gereksinimlerini karşılamak için oluşturuldu. Çünkü büyük bir ısı yayacak olan bilgisayarlar için uygun olan iç ortamın oluşturulması gerekiyordu. Hassas iklimlendirme sistemlerinin amacı; işlem görmüş olan havanın sıcaklık, bağıl nem ve temizlik açısından kontrol edilerek ve belirli sınırlar içinde tutularak, ısı yaymakta olan elektronik aletlerin ve diğer tüm cihazların sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlamaktır.
Veri merkezlerinde, telekomünikasyon odalarında, mobil TLC konteynerlerinde, güç odalarında, evlerde, ofislerde, hastanelerde ve otellerde hassas iklimlendirme sistemlerini kullanabilirsiniz.
Hassas iklimlendirme serilerinde ekipman seçenekleri oldukça çeşitlidir. Hatta oldukça gelişmiş kontrol sistemleri bu sistemde entegre edilir. Hassas iklimlendirme cihazlarının özellikleri şöyledir; tek ya da çift soğutucu akışkan devresi, yukarı üfleme / aşağı yükleme ve deplasmanlı hava dağıtımı, gelişmiş mikroişlemci, besleme ve dönüş havasına göre kontrol ve geniş opsiyonel kullanımdır.
Hassas iklimlendirme cihazlarının tasarım kriterleri kullanacakları alan açısından büyük önem taşır. Tasarım kriterleri ana hatlarıyla şöyle olmalıdır;
İşlevsellik: Her şarta uygun bir sistemin kurulması.
Enerji Verimliliği: Sistemin kurulacağı merkezin bulunduğu yerin iklim koşullarına göre enerji verimliliği en üst düzeyde olan sistemin kurulması.
Esneklik: Oluşturulacak olan sistemin yerleşim şartları değişiklik gösterdiği durumda, bu şartlarla uyumlu olabilecek olması.
Servis ve Bakım Kolaylığı: Satış sonrası destek çalışmalarıyla sistemde oluşabilecek herhangi bir durumda hızlı ve iyi bir hizmet sağlanabilmesi.
Enerji Verimliliği Çözümleri;Binalardaki hayat standartlarının ve kalitesinin, endüstriyel tesislerdeki üretim kalitesinin ve miktarının düşmesine yol açmadan, birim ya da ürün miktarı başına düşen enerji tüketiminin azaltılmasına enerji verimliliği adı verilmektedir. Daha geniş bir şekilde enerji verimliliğini açıklayacak olursak; gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikte oluşacak enerji kayıplarını engellemek, atıkların geri kazanılarak değerlendirilmesi, gelişen teknolojinin kullanılmasıyla enerji talebinin azaltılması, verimli enerji kaynakları kullanımı, gelişmiş endüstriyel süreçler ve enerji kazanımlarıyla oluşacak enerji arttırımının tümüne denir.
Enerji verimliliği çözümleri‘nin en önemli faktörü enerji tasarrufudur. İki ampulden bir tanesinin söndürülmesi gibi algılanan ama daha farklı bir anlamı olan enerji tasarrufu; enerji kayıplarının engellenmesi, enerji atıklarının değerlendirilmesi gibi yollarla enerji miktarının kalitesinin ve performansının düşürülmeden en alt seviyeye düşürülmesi demektir.
Enerji Verimliliği Çözümleri Nelerdir?
Binalardaki Isıtma ve Soğutma Sistemlerinde Enerji Verimliliği Çözümleri
Binalarda oluşan enerji tüketiminin en önemli faktörü ısıtma için harcanan enerjidir. Isıtma için harcanan enerjinin düşürülmesi için iç ortam ısısının korunması gerekmektedir. İç ortam ısısının korunması da bina yalıtımının iyi olmasıyla gerçekleşir. Binalardaki ısı kayıpları; çatıdan, dış duvarlardan, döşemelerden ve kapılardan kaynaklanmaktadır. Bina yalıtım sistemiyle neredeyse % 50’ye varan oranlarda enerji verimliliği sağlanmaktadır.
Aydınlatmada ve Elektrikli Cihazlardaki Enerji Verimliliği Çözümleri
Türkiye’deki enerji tüketiminin % 20’si aydınlatmadan kaynaklanmaktadır. Aydınlatmada sağlanacak olan enerji verimliliği sayesinde hem görsel hem de maddi anlamda rahatlama olacaktır. Aydınlatmada yüksek verimli ışık kaynakları kullanıldığı durumda enerji tüketiminde % 80 oranlarında azalma görülecektir.
Enerji tasarrufunu etkileyen bir diğer ürün grubu da elektrikli cihazlardır. Evlerdeki enerji tüketiminin % 10 – 15 gibi bir miktarını kullanılmadığı halde prizde takılı kalan cihazlar oluşturur. Bu cihaz kullanımına dikkat edildiği durumda enerji verimliliğinde gözle görülür artmalar olacaktır.
Ulaşımda Enerji Verimliliği
Ülkemizde tüketilen enerji miktarının % 20’si de ulaşıma aittir. Ancak bu sektördeki enerji kullanımının neredeyse % 99’unu petrol ürünleri oluşturuyor. Bu nedenle ulaştırma sektörü dışa bağımlı bir haldedir. Ulaşım sektöründe oluşan enerji problemi toplu taşımacılığın arttırılması ve şehir planlaması gibi uzun vadeli çözümlerle giderilebilir.
Sanayi Kuruluşlarında Enerji Verimliliği
Sanayi sektöründe enerji verimliliğini arttırabilmek için; enerji muhasebesi, kontrol sistemleri, ürün çeşitleri ve özellikleri, iklim ve çevre koşulları ve kapasite kullanımı gibi pek çok alanda çalışmalar yapılması gerekmektedir.